برنج نو بهتر است یا برنج کهنه؟

ایرانیان برنج را یکی از مهم ترین غذاها می دانند و از این نوع غذا بیشتر استفاده می کنند. در بازار نیز برنج های مختلفی وجود دارد که یکی از بهترین نوع برنج ها برنج ایرانی می باشد. اما باید گفت که برنج کهنه با نو تفاوت هایی دارند که باید در هنگام خرید به آن ها دقت نمایید و بدانید چه نوع برنجی خریداری می کنید. ما در این مطلب می خواهیم شما را با برنج کهنه و نو آشنا کنیم تا در هنگام خرید دچار مشکل نشوید و بدانید که کدام یک از این برنج ها بهتر است و کیفیت خوبی دارد. در ادامه با ما همراه باشید و این مطالب مفید را مطالعه نمایید.

برنج کهنه چیست؟

هنگامی که برنج برداشت می شود مقداری آب در دانه آن های وجود دارد که با ماندن در انبار آب دانه های آن تبخیر می شود. بعد از تبخیر شدن دانه های آن فشرده و سخت می شود. هنگام پختن برنج کهنه حجم آن زیاد می شود و با پختن یک پیمانه برنج، حدود سه پیمانه برنج بدست می آید.

برنج فریدون کنار

فرآیند برنج کهنه

زمانی که برنج را در انبار نگهداری می کنند برخی از تغییرات فیزیکی و شیمیایی رخ می دهد که باعث می شود برنج کهنه شود. معمولا کهنه شدن برنج قبل از برداشت آن شروع می شود و به برخی از شرایط مانند دما، زمان و … بستگی دارد.

میزان آمیلوز یکی از مهم ترین مشخصه های برنج می باشد که در هنگام پخت خود را نشان می دهد. باید گفت که میزان آمیلوز در هنگام پخت برنج با میزان جذب آب، پف کردن برنج، نرمی، چسبندگی و … رابطه مستقیم دارد و در برنج کهنه این میزان کمتر است. زمانی که برنج در انبار نگهداری می شود از حالت چسبندگی آن هم کم می شود و سختی دانه های آن افزایش می یابد. از جمله عواملی که در کهنه شدن برنج تاثیر زیادی دارد دما، رطوبت و مدت نگهداری در انبار است. به عنوان مثال برنجی که در ابتدا رطوبت آن 12 درصد است از برنجی که رطوبت 18 درصد دارد بهتر است زیرا بافت سخت تری دارد. به طور کلی مدت زمانی که برای نگهداری برنج در انبار نیاز است حدود 4 الی 6 ماه است. به دلیل اینکه این محصول در انبار جای زیادی را اشغال می کند و همچنین مدت زمان زیادی در انبار می ماند قیمت برنج کهنه بیشتر می شود. برای نگهداری این محصول باید برخی از نکات را رعایت کرد تا در این مدت برنج ها دچار آسیب نشوند و به حالت طبیعی باقی بماند.

مزایای برنج کهنه

  • یکی از مهم ترین مزایای برنج کهنه این است که خوش پخت می باشد.
  • به دلیل اینکه رطوبت اضافی خود را از دست داده است به راحتی می توان با هر تکنیکی آن را پخت.
  • برنج کهنه ای که از نوع عطری باشد با کهنه شدن بخشی از عطر آن کم می شود و با پختن دوباره منتشر می شود.
برنج فریدونکنار

تفاوت برنج تازه و برنج کهنه

  • یکی از مهم ترین تفاوت هایی که برنج کهنه با برنج تازه یا نو دارد عطر برنج می باشد. باید گفت که هر چه برنج کهنه تر باشد عطر کمتری نسبت به برنج تازه خواهد داشت.
  • یکی دیگر از تفاوت هایی که با هم دارند در میزان شفافیت برنج می باشد. معمولا برنج های تازه شفاف تر از برنج های کهنه می باشند و اگر آن ها را کنار هم قرار دهید کاملا قابل تشخیص می باشد.
  • میزان خشکی برنج کهنه بیشتر از میزان خشکی برنج تازه می باشد.
  • برنج تازه به دلیل اینکه تازه است شفته و شل می شود و خوش پخت نمی باشد اما برنج کهنه خوش پخت است.
  • برنج های کهنه قیمت بالاتری نسبت به برنج های تازه دارند.
  • برنج های کهنه اگر روی دست قرار گرفته شود حالت خشکی آن احساس می شود.
  • زمانی که برنج های کهنه را در دست بگیرید شاهد برخی از گرده های برنج خواهید شد در حالی که برنج تازه دارای گرده نمی باشد.
برتج امین

راه های تشخیص برنج کهنه از برنج تازه

معمولا تشخیص برنج کهنه از برنج تازه بسیار سخت است. به همین دلیل توصیه می شود اگر می خواهید برنج تازه خریداری نمایید از تولیدکنندگان برنج بخرید اما اگر می خواهید برنج کهنه خریداری کنید ابتدا مقداری از برنج را به عنوان تست به خانه بیاورید و بعد از پخت و اطمینان از کیفیت برنج آن را خریداری نمایید. معمولا برنج هایی که کیفیت بالایی دارند خوش پخت می باشند و عطر بهتری دارند. همچنین برنج کهنه نسبت به برنج های تازه بیشتر قد می کشد و دلیل آن این است که دانه های برنج کهنه خشک شده است و در هنگام پخت دانه ها از هم جدا می شوند و به خوبی قد می کشند.

نکات مهم در نگهداری و انبار کردن برنج

  • بهتر است کیسه های برنجی که می خواهید در انبار قرار دهید خشک باشد و از هر گونه رطوبت به دور باشد.
  • برای اینکه برنج ها دچار آسیب نشوند بهتر است بین آن ها فاصله بگذارید و از روی هم قرار دادن آن ها خودداری نمایید. زیرا باید هوا به همه قسمت های برنج ها بخورد تا به خوبی خشک شوند.
  • برای اینکه برنج ها در طول این مدت دچار آفت نشود بهتر است در بین آن ها نمک و یا حبه سیر قرار دهید.
  • در طول این مدت مرتب به برنج ها سر بزنید تا مطمئن شوید که هوا به خوبی از بین آن ها رد می شود و دچار آسیب نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست