همانطور که می دانید برنج فریدونکنار به عنوان بهترین برنج در سطح خاورمیانه شناخته شده است. اما باید به این موضوع توجه داشت که منطقه فریدونکنار از ابتدای پیدایش، به علت جلگه ای بودن همراه با جنگل های خوشه ای و مراتع سرسبز طبیعی  بود که بعدها توسط بومیان منطقه تبدیل به زمین های کشاورزی شد. بنابراین برنج فریدونکنار در ابتدا خود را مدیون خاک حاصلخیز این جنگل ها می داند. از طرف دیگر همسایگی این شهرستان با دریای خزر ، باعث ایجاد آب و هوای معتدل، تالاب های طبیعی و آب بندان هایی شده که محیط را برای کشت برنج آماده تر می کند.

البته تجربه و تلاش کشاورزان قدیمی با همکاری دانش نسل جوان نیز کمک کرد تا در کنار شرایط موجود، برند برنج فریدونکنار  به ثبت ملی نیز برسد که همین موضوع در سال های اخیر منجر به سوء استفاده هایی از سوی دلالان برنج شده است. چراکه برنج مناطق دیگر را با نام و برند اختصاصی برنج فریدونکنار آمیخته اند. 

به همین جهت شاید برای شما جالب باشد که بدانید برنج فریدوکنار چگونه کشت می شود یا چه مراحلی برای کشت برنج در فریدونکنار باید طی شود تا این برنج مرغوب به دست مصرف کننده برسد. قطعا کشاورزان فریدونکنار با تجربه ی چندین ساله در این امر مطالب بسیاری برای گفتن دارند که باید از زبان آنها بشنویم.

امروز از آقای یاوری به عنوان یکی از کشاورزان منطقه خواستیم تا لحظاتی را به تیم امین رایس اختصاص دهند.این مسئله باعث شد تا سوالاتی از ایشان بپرسیم و شما را بیشتر با زحمات و مراحل کشت برنج آشنا کنیم.

سلام. لطفا خودتان را معرفی نمایید:

سلام علیکم، بنده یاوری هستم یک معلم بازنشسته که از سن دوازده سالگی در کنار پدر مرحومم کشاورزی می کردم. در کودکی و جوانی با پدر همکاری داشتم و در کنار ایشان کسب تجربه می کردم. اما اکنون به همراه پسرانم، بصورت سالانه به کشت محصول برنج مشغول هستیم.

سرسبزی یک مزرعه برنج از کجا می آید؟

(با لبخند) این سرسبزی از یک دانه خشک و زرد برنج که به آن شلتوک هم گفته می شود، شروع میشود. تقریبا در اواسط اسفند ماه هر سال، دو مسیر برای سبز شدن یک دانه برنج دنبال می شود. اول روش سنتی و دوم روش گلخانه ای. درحال حاضر بنده به روش سنتی شروع به زراعت می کنم. البته روش گلخانه ای بسیار شبیه به روش سنتی هست اما در این روش، مقدار قابل توجهی از  هزینه ها و زحمات کشاورزان کم می شود.
برنج فریدونکنار

جوانه زنی برنج چطور انجام میشود ؟ 

اول از همه باید دما و محیط را برای شلتوک دقیقا شبیه به آزمایش های درس علوم دوره دبستان طوری آماده کنیم که این بذر یا دانه برنج  شروع کند به جوانه زدن. مقدار بذر با توجه به متراژ زمین کشاورزی انتخاب می شود. آنها را با کمی خیساندن در آب و گرم نگه داشتن در میان کاه و علوفه یا حتی پتو و موکت های پشمی، انجام میدهیم. در همین مدت یک الی دو هفته ای از  مرحله جوانه زنی، باید در بخشی از زمین کشاورزی، خزانه برنج را آماده کنیم.

منظور از خزانه برنج چیه؟

خزانه برنج چیزی شبیه به یک گلخانه سرپوشیده  با ارتفاع کم و بر روی زمین هست. با این تفاوت که آب همواره در زمین وجود دارد. ستون های این خزانه می تواند از چوب نی، لوله یا میله ی آهنی قابل انعطاف باشد که بصورت هلالی در گٍل کاشته می شود اما سقف آن که از پلاستیک شفاف است را تا پایان زمان جوانه زنی بذر برنج آماده سازی نمیکنیم (یعنی نمی پوشانیم). 

خوب، در این خزانه چطور کاشت برنج را انجام میدهید؟

بعد از اینکه تمامی بذرها بصورت یکدست جوانه زدند، آنها را برای کاشت در خزانه با روش بذرپاشی آماده می کنیم. یعنی بذر جوانه زده را در خاک یا گل نمی کاریم بلکه بر روی سطح خزانه می پاشیم و بعد سقف خزانه را باپلاستیک شفاف می پوشانیم. 
نکته قابل توجه ایجاست که تمامی مراحل جوانه زنی و مراقبت از خزانه، خیلی شبیه به مراقبت از یک نوزاد است. برای این منظور ما باید میزان دمای داخل خزانه و آب موجود در آن را روزانه و حتی لحظه ای، با توجه به تجربه شخصی و تغییرات آب و هوایی مدیریت کنیم. چون یک اشتباه کوچک در هر یک از این مراحل، ممکن است به نحوه رشد، کیفیت محصول و میزان برداشت نهایی برنج آسیب برساند.

یعنی این جوانه های کوچک در زمین کشاورزی قد می کشند؟!

بله. در روش سنتی اینطور است. در روش سنتی که جوانه برنج  بصورت یکدست و به یک نسبت – اندازه یک تا دو وجب -سبز شدند، باید سقف خزانه را برداشته تا ساقه و ریشه برنج خودش را با شرایط آب و هوایی محیط عادت دهد. تمامی این مراحل همچنان نیاز به سرپرستی و مراقبت زیادی دارد. بعد باید این ساقه های برنج را در کل زمین کاشت.، این کار در روش سنتی دو مرحله ای هست. اول باید این ساقه ها را بهمراه ریشه هایشان کَند و آنها را دسته بندی کرد.سپس  تمامی این دسته ها را در کل مزرعه پخش میکنیم.

فکر کنیم که دیگر به بخش جذاب نشاءکاری رسیده باشیم؟ درسته؟

کاملا درسته! اما قبل از نشاء باید مرحله شخم زنی و کودرسانی به زمین را انجام دهیم. زمین کشاورزی منطقه فریدونکنار در نیمی از سال پر از آب هستند یعنی تقریبا از اوایل زمستان تا پایان زمان کشاورزی. اما در نیمی دیگر خشک و بایر هستند تا به خاک آن استراحت داده شود. بنابراین شخم زنی و جابجایی خاک باعث تقویت ورشد بهتر ریشه برنج می شود. از طرف دیگر هم خاک برخی زمین ها گرم و برخی از زمین ها سرد هستند که همین مسئله بر میزان و نوع کود مصرفی تاثیر می گذارد. برخی از کشاورزان از کود های ارگانیک حیوانی استفاده می کنند و برخی دیگر با مشاوره از اهل فن از کودهای شیمیایی استفاده میکنند. بعضی هم از هر دو.

حالا می رسیم به مرحله نشاء سرتاسری زمین کشاورزی.در اینجا چون تعداد دسته های برنج و وسعت زمین زیاد است باید از کارگران حرفه ای کمک بگیریم تا بصورت صحیح  نشاء را انجام دهند. یعنی ریشه ها را با فاصله معینی از همدیگر و در عمق مناسبی از زمین بکارند.

 بعد از نشاء چه باید کرد؟ آیا همچنان نیاز به مراقبت دارد؟

بعد از نشاء، اول از همه باید زمین از هر نوع آفت و علف هرز حفظ شود. یعنی به محض دیدن آفت یا علف هرز، نوع آن را شناسایی کنیم و  اقدام مناسب را انجام بدهیم. برای مثال  بسیاری از علف های هرز را  میتوان به صورت دستی پاکسازی کرد که به محلی به آن مرحله وجین می گویند. برای آفت هم با رشد فناوری های دانش بنیانی، مانند زنبور های آفت کش یا سم های کم خطر انسانی این مشکلات را برطرف می کنیم. ضمنا بایدمیزان آب موجود در زمین که بسیار مهم است را دائما کنترل کنیم. گاهی اوقات در زمان کشاورزی پیش آمده که به علت عدم مدیرت صحیح، زمین دچار کم آبی می شود یا گاهی حجم بسیار زیادی از آب  به علت پر آبی در زمین های بالادست، وارد زمین کشاورزی ما میشود که در هردو صورت باید مراقبت شود. 

بعد از پایان مراقبت ها، پایان منتظر چه باشید؟

أساسا این مراقبت ها و سرپرستی ها تمامی ندارد. اما از این به بعد منتظر می مانیم تا ساقه های برنج ما  جوان و بالغ شوند و دانه های تازه و سبز برنج  یا اصطلاحا شلتوک تازه از میان ساقه ها سر بیرون بیاورند. بعد با کم کردن آب زمین کشاورزی و همراهی گرمای هوا در فصل تابستان، منتظر می مانیم تا ساقه ها و شلتوک برنج خشک شده و آماده برداشت یا همان درو شوند.

پس تابستان، همان فصل برداشت برنج است؟ 

بله. در این فصل دروی برنج شروع می شود که بعد از درو، شلتوک های برنج را برای تبدیل و فرآوری به یک برنج سفید ایرانی درجه یک یا همان برنج فریدونکنار به کارخانه شالیکوبی  ارسال می کنیم. تا اینجا بخش زیادی از کیفیت برنج فریدونکنار دست ما و یاری خدا بوده و بخش نهایی کیفیت  محصول در کارخانه شالیکوبی اتفاق می افتد. کارخانه ای که مدیریت درست تری در فرآوری محصول داشته باشد، کیفیت بهتری هم دارد.

پس شما هم معتقدید که نوع کارخانه در کیفیت محصول برنج تاثیر دارد؟

بله! این را همه کشاورزان این منطقه معتقد هستند. اگر کارخانه ای در بارگیری شلتوک، مدت زمان فرآوری و نحوه فروش مدیریت درستی داشته باشد، هم ما کشاورزان به هزینه تولید خودمان می رسیم و هم مصرف کننده از کیفیت بالای برنج فریدونکنار لذت می برد.

بسیار عالی. از شما  بابت این مصاحبه و مدت زمانی که در اختیار تیم ما گذاشتید سپاسگزایم.

سلامت باشید. بنده هم از شما متشکرم که همواره به یاد کشاورزان زحمت کش هسیتد و تلاش تان این است تا برنج فریدونکنار را به مردم ایران معرفی کنید.

فروشگاه برنج امین مفتخر است در جهت حمایت از برنج فریدونکنار، از فرآوری تا فروش برنج فریدونکنار در کنار کشاورزان عزیز می باشد و این محصول با کیفیت را در اختیار شما ایرانیان عزیز و فهیم قرار می دهد. شما  مشتریان عزیز میتوانید هم اکنون محصولات با کیفیت برنج فریدونکنار را بصورت آنلاین از طریق سایت ویا اینستاگرام امین رایس خریدرای نمایید. همچنین امیدواریم از  متن مصاحبه بالا در کنار پخت برنج اصیل فریدونکنار (برند امین رایس) لذت ببرید.

۲۲ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست